Efficiënt verkeersmanagement voor de Vlaamse Overheid met Ixor's real-time verkeersbegeleidingssysteem

Efficiënt verkeersmanagement voor de Vlaamse Overheid met Ixor's real-time verkeersbegeleidingssysteem

De Vlaamse Overheid staat voor de uitdaging om de doorstroming van het verkeer te optimaliseren. In deze context heeft Ixor een geavanceerd systeem ontwikkeld en geïmplementeerd dat real-time verkeersinformatie verzamelt en verwerkt.

De Vlaamse Overheid streefde naar het verzamelen van nauwkeurige en actuele verkeersinformatie om de verkeersstroom te beheren, ongevallen te detecteren en filestaarten te voorspellen. Het doel was om de efficiëntie van het verkeer te vergroten en de verkeersveiligheid te verbeteren.

De Vlaamse Overheid heeft op 800 locaties op de Vlaamse snelwegen en hoofdwegen detectielussen in het wegdek geïmplementeerd. Deze detectielussen verzamelen gegevens over voertuigen, zoals snelheid en lengte, en sturen deze informatie in real-time naar het verkeersbegeleidingssysteem van de Vlaamse Overheid.

Voor elk van de bijna 5000 rijvakken worden gegevens verzameld, wat een gedetailleerd inzicht biedt in de verkeerssituatie. Deze gegevens worden continu verwerkt en elke 10 seconden wordt de huidige toestand van de weg berekend. Dit omvat informatie zoals gemiddelde snelheid, verkeersintensiteit, voertuiglengte, volgafstand en bezettingsgraad. Deze gegevens worden niet alleen gebruikt om de kaart op verkeerscentrum.be dynamisch in te kleuren, maar ook voor automatische incidentdetectie en filestaart voorspelling. Het systeem kan zelfs trage voertuigen en ongevallen automatisch identificeren, wat de reactietijd op noodsituaties verbetert.

Event-driven architectuur

Het hele systeem is gebaseerd op een event-driven architectuur met behulp van het open-source framework Kafka. Daarnaast heeft Ixor een gebruiksvriendelijke webapplicatie ontwikkeld waarmee de Vlaamse Overheid het systeem effectief kan beheren.

Dankzij het Ixor-systeem kan de Vlaamse Overheid nu real-time verkeersbegeleidingssysteem gebruiken om:

- de doorstroming van het verkeer te optimaliseren.

- ongevallen en verkeersincidenten onmiddellijk te detecteren en te reageren.

- filestaarten nauwkeurig voorspellen en proactief maatregelen nemen.

- verkeersveiligheid verbeteren door trage voertuigen en ongevallen automatisch te identificeren.

Een hele fijne samenwerking met een mooi resultaat!

Contact

Schuttersvest 75
2800 Mechelen
linkedin logo
Ixor is member of Hybrio Design.
Hybrid products for a connected world.